Komunitní kurátorství aneb návod jak na komunity

Blokový předmět Komunitní kurátorství nabízí skvělý vhled do světa komunit. Člověk je od přírody sociální bytost, tíhne k tomu být členem nějaké komunity. Všichni asi jsme součástí pravděpodobně několika různorodých komunit, které fungují různě, mají různé cíle, směřování, jsou různě velké apod. Proto není od věci se nad tím pozastavit a položit si otázku, co…

Blokový předmět Komunitní kurátorství nabízí skvělý vhled do světa komunit. Člověk je od přírody sociální bytost, tíhne k tomu být členem nějaké komunity. Všichni asi jsme součástí pravděpodobně několika různorodých komunit, které fungují různě, mají různé cíle, směřování, jsou různě velké apod. Proto není od věci se nad tím pozastavit a položit si otázku, co to vlastně komunita je? Jak s jednotlivými komunitami pracovat, jak je koordinovat/kurátorovat?

Kurz byl rozdělen na dvě části. V první jsme se spolu s dalšími studenty KISKu ponořovali do debat okolo komunit.

Jaké bonusy se váží s komunitami?

  • podpora a bezpěčí
  • sdílení hodnot a zájmů -> nejsem na to sám
  • motivace, nakopnutí
  • sdílení, sharing is caring
  • učení se od ostatních
  • (sebe)přijetí, tolerance
  • kontakty

Jaké silné stránky my sami do komunit můžeme přinášet? A podobné otázky jsme si kladli a hledali odpovědi. Různorodost s jakými backgroundy jsme tam přicházeli vytvářela krasně pestrý obraz.
Jednu hodinu jsme věnovali “KISKáctví”. Všichni jsme nějak součástí této komunity, přesto každý to vnímá jinak. Docela mi trvalo než jsem našla svoji aktuální postavičku na Blob tree.

Na jaké pozici se nyní citím?
Zároveň jsem toto “cvičení” dělala dříve v jiné komunitě, tak bylo zajímavé to porovnat. Také poslouchání jak se vnímají moji spolužáci v rámci komunity okolo KISKu, bylo inspirující.

Co je pro mě konkrétně “KISKáctví”? Hodně “věcí”, emocí, zážitků, abych si to nějak ukotvila, tak jsem to ventilovala následovně:

K

Komunita
Kreativita
Kritičnost
Kooperace
Kontemplace
Komunikace
Knihy
Koberec
Kompetence
Koloběh
Kamarádství
Kyvadlo
Kinetika
Kladivo
Kodexy
Kredibilita
Kredity
Komplexnost
Kombinace
Kruhy
Kmen
Kurátorství
Knihovny
Katedra
K-lab

I

Inspirace

Integrita

Idea

Inovace

Informace

Inkluze

Ideály

Individua

Inteligence 

Identita

Identifikace

Item

Izolace?

Interdisciplinarita

Internost

ISBN

ISO 690

Itinerář 

Involvement

S

Sociálno

Sekta

Služby

Společenství

Síla

Slova 

Studium

Sounáležitost

Sranda

Svoboda

Secret

Smysl

Sentimentalita 

Synergie 

Solidarita

Studie

Samota?

Sebereflexe

Systém

Složitost 

Sítě 

Spontánnost

Space

Spacák

Spiklenectví

K

Konec?

Druhá část kurzu probíhala spolu se studenty celoživotního vzdělávání během prvního listopadového víkendu.

My studenti z KISKu, jsme si připravili nějakou komunitní drobničku, čímž jsme měli podpořit dobrou atmosféru během víkendu. Myslím, že se nám to povedlo, měli jsme hezké aktivity.

Můj náladovník sklidil poměrně úspěch, což mi udělalo velkou radost. Ne vždy člověk stihne se všemi prohodit, jak se jim daří, jak se cítí. Náladovník tomu měl pomoci a případně měl vysvětlit popřípadě i nějaké chování ostatních. Takže člověk věděl, jestli je někomu jinému třeba přinést jablko je-li jeho lodička na ostrově hladu. Či mohl přijít s nějakou podporu byl-li člověk zahlcen, naštván apod. Během víkendu lodičky napluly spoustu trajektorií, někdy člověku samotnému pomohly se zastavit a popřemýšlet, jak se vlastně cítí.

Během víkendu jsme se vzájemně inspirovali, sdíleli své zkušenosti a šli jsme stále hlouběji a hlouběji. Perspektivy studentů KISKu a lidí z praxe byly odlišné a zároveň velice obohacující pro obě strany.
Přišlo mi, že jsme otevírali dvě takové hlavní cesty. Prvně nějaká práce/porozumění členům komunity skrze vize, hodnoty, motivace a částečně dovednosti. Druhotně samotné přispění komunitního kurátora v dané komunitě, kam bych zařadila již zmíněné dovednosti, zdroje a nástroje, které mohou pomoci zlepšit fungování komunit.

Jak podporovat smysl za kterým se komunita ubírá?
Co všechno slovo smysl zahrnuje?
#vize #hodnoty #motivace
Jaké typy komunit máme?
#vize #hodnoty #motivace
Jak lépe pochopit pocity, potřeby členů komunit? Ať už skrze komunikaci (NVC) či nějaké designové metody. #dovednosti #motivace #nástroje
Jaké zdroje a jak využívat? Participace?
#zdroje
Jaké nástroje nám mohou být k užitku?
#nástroje

Z kurzu jsem si fyzicky odnášela zápisník plný poznámek a malůvek, které během víkendu vznikly. Jinak hlavu plnou všehomožných myšlenek. Kurz mě zase navnadil zaměřit se více na komunikaci a práci se skupinou skrze nějakou facilitaci. Líbilo se mi, jak jsme skrze různorodost skupiny narazili na věci, přes které zkrátka “nejede vlak”. Je třeba si stanovit nějaké vize a hodnoty chceme-li komunitu vést nějakým konkrétním směrem. Vzhledem k tomu, že já sama mám spíše zkušenosti z neziskového sektoru říkala jsem si, že v těchto kruzích by bylo dobré podpořit využívání digitálních nástrojů, které mohou mnoho procesů usnadnit, zpřehlednit apod. Zároveň si odnáším, že ne každý se “hodí” na pozici komunitního kurátora, vidím za tím mnoho zodpovědnosti a zároveň spoustu dovedností, které nemusí každému sednout, což není ani dobře ani špatně, jen je třeba se nad tím zamyslet a pracovat s tím. Což je třeba skvělé pak spojit s dalšími lidmi, kteří se na to hodí více, vytvořit tým a uplatňovat své silné stránky.

Díky moc tandemu Magdaléně Bohuslavové a Petru Škyříkovi za vedení kurzu.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started